FRYDENSBJERG

Nær Brande i Midtjylland driver Jan Volmar og Birgit Hoffmann den økologiske gård Frydensbjerg sammen med en voksen søn og en medarbejder mere. På Frydensbjerg er der hønsehuse og hønsegårde til seks flokke a’ 3000 høns.

På gården avles der foder til hønsene på en del af de tilhørende 129 hektar jord (svarende til cirka 195 fodboldbaner). På markerne og i en stald på nabogården har Jan og Birgit også omkring 65 stude (kastrerede tyrekalve) af jersey-racen.

Studene køber Jan som små fra økologiske landmænd, der leverer mælk til Thise Mejeri; og når de har vokset sig store, bliver de sendt til slagteriet og derefter solgt som kød fra Thise & Ko.

Mange udfordringer for økologer

Jan og Birgit har drevet Frydensbjerg økologisk siden begyndelsen af 1990’erne, og det har været nogle spændende år, synes de.

– Som økologisk landmand har du mange udfordringer. For os har en af udfordringerne været at få en god udnyttelse af de næringsstoffer der er i hønsemøget. Det har vi arbejdet med i mange år, men nu tror jeg vi er ved at være der, siger Jan og uddyber:

– Løsningen hænger sammen med at vi nu sender hønsemøget til et biogasanlæg. Efter der er lavet biogas af gyllen, får vi den tilbage som gødning til markerne. Det giver næring til de planter vi dyrker, dels til foder til hønsene og dels til at sælge. På den måde genbruger vi næringsstofferne, og det er et godt økologisk princip.

STALD DATA