FRA BONDEGÅRD TIL MODERNE PAKKERI

Historien om ægpakkeriet Dueholm er historien om en traditionel dansk bondegård der har udviklet sig til en moderne familiedrevet virksomhed hvor sundhed, dyrevelfærd, kvalitet og omsorg for miljøet går op i en højere enhed. I 1979 overtog vi – Susanne og Lars Poulsen – gården Dueholm fra Lars’ forældre. Dueholm ligger nær Hovedgård i det smukt kuperede Østjylland. Den gang var der en traditionel produktion af slagtesvin på ejendommen. Efter nogle år gjorde vi imidlertid op med os selv at vi ville have et landbrug med fuld fokus på dyrevelfærd.

PIONERER INDEN FOR ØKOLOGISKE ÆG

Derfor slog vi os på at holde høns på en måde vi kan stå inde for. Økologiske høns. Der var bare det problem at der den gang ikke fandtes noget pakkeri som ville aftage økologiske æg og sælge dem videre til butikkerne. Men så lavede vi da bare selv et pakkeri!

KUNDER PÅ VENTELISTE

I marts 1991 leverede vi for første gang æg til vores første aftager, butikskæden Irma. Inden vi begyndte salget, måtte Irmas kunder skrive sig på venteliste for at kunne købe økologiske æg. Så vores nye faste leverancer var kærkomne.

LEVERANDØR TIL COOP

I sommeren 2001 indgik vi en aftale om at være leverandør af økologiske æg til hele Coop Danmark. Du kan derfor købe vore æg i disse butikskæder:

  • Irma
  • Fakta
  • Kvickly
  • SuperBrugsen
  • Dagli’Brugsen

ÆG FRA 311.000 HØNS

Vi får i dag leveret æg fra omkring en snes økologiske producenter med tilsammen 311.000 høns. Det er mange gange flere end den gang vi indrettede pakkeriet på Dueholm, og vi har fået brug for meget mere plads. Derfor har vi flyttet pakkeriet over i større lokaler på en nabogård som vi har købt. Her bliver æggene sorteret, kvalitetstjekket og lagt i bakker, inden de bliver sendt ud til butikker over hele landet.

På gården Dueholm holder vi fortsat høns. På markerne dyrker vi korn og andre afgrøder. Også det gør vi selvfølgelig økologisk.

HELE FAMILIEN ER MED

Efterhånden som vores fem sønner er blevet voksne, er de også blevet tilknyttet familievirksomheden. To af dem arbejder her på fuld tid. Derudover har vi en del andre dygtige ansatte.

ALTID FOKUS PÅ DYREVELFÆRD

Flere gange er vi på Dueholm gået forrest i forhold til dyrevelfærd. I begyndelsen af 1990’erne var vi blandt de første økologiske ægproducenter der holdt op med at brænde spidsen af hønsenes næb. Den gang havde økologer lov til at fjerne det yderste af næbbene, men vi ville bevise at den såkaldte næbkupering var unødvendig. Vi fik ret, og snart blev det forbudt for alle økologer at næbkupere deres høns.

VERANDA TIL HØNSENE

Vi var de første der fandt på at give hønsene en veranda som udbygning på hønsehuset. Takket være verandaens halvtag kunne hønsene komme udendørs på et dejligt tørt underlag, uanset om det var tør- eller regnvejr. I dag er verandaer almindelige i økologisk ægproduktion.

ØKOLOGISK HELE LIVET

Sammen med vore leverandører var vi også med til at gøre det til en fast praksis at økologiske høns skal leve under økologiske forhold hele livet. Tidligere måtte økologiske æg godt komme fra høns der havde levet som almindelige konventionelle kyllinger mens de var små. Men vi mener at hønsene skal nyde godt af økologiske forhold hele livet, og derfor begyndte vi at betale ekstra for æg fra høns der også var opdrættet økologisk.

I dag er vores holdning heldigvis blevet almindelig, og nu er det et lovkrav at økologiske høns og kyllinger skal leve økologisk, senest fra de er tre dage gamle.

Susanne og Lars Poulsen