For os er økologi lig med høj dyrevelfærd. Vi er ikke i tvivl om at økologiske høns har et meget bedre liv end høns i andre former for ægproduktion.
Allerede mens de er små, er der forskel i dyrevelfærden hos de kyllinger, der senere i livet skal blive æglæggende økologiske høns, og kyllinger til andre former for ægproduktion.
I landmændenes fagsprog bliver kyllinger som vokser op for at blive til æglæggende høns, kaldt for hønniker. Økologiske hønniker skal have en stald med dagslys og pinde til at sidde på. De skal også have mulighed for at gå ud i en hønsegård fra de er 6 – 7 uger gamle og har fjer nok til at holde varmen.
Derimod har de hønniker som senere skal blive burhøns, frilands- eller skrabehøns, normalt ikke adgang til nogen hønsegård; og de må ofte nøjes med kunstigt lys og mindre plads i stalden.
Fra de er helt små, får økologiske hønniker og høns både grovfoder og kraftfoder. Grovfoderet er rigt på fibre, godt for maven, og det grove foder giver hønnikerne og hønsene noget at rode i og beskæftige sig med.
Om sommeren kan grovfoderet være det græs og andet grønt som vokser i hønsegården. Resten af året kan grovfoderet for eksempel være hele og konserverede korn- og ærteplanter (kaldet ensilage), roer og gulerødder som landmanden strør ud i hønsehuset. Grovfoderet er altid økologisk dyrket.
Ikke-økologiske hønniker og høns får normalt slet ikke grovfoder. Kraftfoder kan være kerner af korn, bønner og andet foder som er rigt på energi og protein og får hønnikerne til at vokse og hønsene til at lægge mange æg. Mindst 95 procent af kraftfoderet til økologiske hønniker og høns skal være økologisk dyrket, og der må slet ikke være gensplejsede ingredienser (GMO) i foderet.
Foderet til ikke-økologiske dyr er dyrket med kunstige sprøjtemidler og kunstgødning, og der kan være blandet gensplejsede planter i foderet.
Herunder kan du se flere fakta om de forskellige former for ægproduktion.
Vil du vide mere om økologi generelt, kan du finde en masse oplysninger på Økologisk Landsforenings hjemmeside.
De præcise regler for økologisk produktion kan du se i den vejledning som ligger på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.